top of page

27 & 28 april + 12 mei 2023 (09:00-17:00)

|

e10 hoeve

MBT basistraining

3-daagse opleiding mentaliseren in de ggz Kostprijs: €750 (excl. btw (21%); €157,50) Accreditering voor artsen aangevraagd (in verleden: 18 punten ‘rubriek workshops’)

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
MBT basistraining
MBT basistraining

Heure et lieu

27 & 28 april + 12 mei 2023 (09:00-17:00)

e10 hoeve, Kapelstraat 8, 2960 Brecht, België

À propos de l'événement

Merk je ook wel eens dat sommige cliënten lastiger te bereiken zijn? Dat er weinig lijkt te veranderen of dat de cliënt moeite heeft om aan te haken? Herken je de worsteling in het omgaan met cliënten die gemakkelijk overspoeld geraken, of omgekeerd, heel veel moeite hebben om connectie te maken met hun eigen binnenwereld of (nog) geen woorden hebben voor gevoelens en ervaringen? Dit zijn veelvoorkomende uitdagingen binnen de therapiekamer.

De MBT basistraining biedt een antwoord op deze dilemma's. In de cursus integreren we steeds de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in combinatie  met de klinische praktijk. De cursus is zo opgebouwd dat je er meteen mee aan de slag kan in je eigen praktijk.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Professionals binnen het domein van de geestelijke gezondheidszorg die interesse hebben in mentaliseren, MBT, en de behandeling van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis.

De cursus is multidisciplinair toegankelijk en staat open voor psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, systeemtherapeuten, (ortho-)pedagogen, verpleegkundigen, vaktherapeuten, maatschappelijk werkers, opvoeders, etc. Ervaring binnen een therapeutische setting heeft de voorkeur.

Wat is MBT?

‘Mentalization-Based Treatment’ (MBT) is een evidence-based behandeling voor patiënten met een (borderline) persoonlijkheidsstoornis. Het verbeteren van mentaliseren, als therapeutische interventie, vormt de kern van deze behandeling.

Mentaliseren verwijst naar het vermogen om het eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen vanuit gedachten, gevoelens of intenties.

Bij succesvol mentaliseren zijn we in staat om te begrijpen wat er omgaat in onze eigen mind en de mind van anderen, en hoe dit emoties, gedachten en gedragingen van onszelf en anderen beïnvloedt. Dit begrijpen van ons eigen perspectief, alsook dat van anderen, leidt tot meer succesvolle interacties en sociale relaties.

​​​MBT werd initieel ontwikkeld voor de behandeling van BPS, maar wordt ondertussen breed toegepast bij een variatie van psychische stoornissen. Het is aangetoond dat verbeterd mentaliseren leidt tot verbetering van het psychisch welzijn en sociaal functioneren.

Over deze training

De MBT basistraining biedt een introductie in de theoretische achtergrond van MBT, alsook de essentiële kenmerken van een MBT-behandelprogramma. Naast theorie, ligt de focus op de ontwikkeling van een mentaliserende basishouding en het oefenen met interventies die het mentaliseren bevorderen.

Deze training is ontwikkeld door MBT België in samenwerking met Anthony Bateman en Peter Fonagy van het Anna Freud National Centre for Children and Families (AFNCCF) en wordt gegeven door ervaren en gelicentieerde MBT-trainers.

Deze training kan los gevolgd worden, of als onderdeel van het MBT opleidings-programma. Het opleidingsprogramma heeft als doel om professionals in de gezondheidszorg te voorzien van de benodigde vaardigheden om MBT te implementeren binnen de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

Voor meer informatie over het MBT opleidingsprogramma, kunt u de website www.mbtbelgium.com raadplegen.

Partager cet événement

bottom of page